UE este determinată să taxeze mai aspru giganții ca Facebook sau Google

de: Florin Cașotă
09 04. 2019

Marile companii de tehnologie americane ar putea plăti taxe mai mari dacă planul UE este dus la capăt.

Giganții din tehnologie precum Google, Apple, Amazon sau Facebook ar trebui să plătească o taxă mai mare, este de părere Margrethe Vestager, comisarul european care a amendat Google cu 4,3 miliarde de euro.

Ea este de părere că Europa ar trebui să introducă taxe mai mari pentru giganții de tehnologie americani, chiar dacă nu se ajunge la o înțelegere la nivel global.

„Lumea noastră devine din ce în ce mai digitală și asta va fi o problemă dacă nu reușim să găsim o metodă să creștem taxele. Cea mai bună soluție este să cădem de acord asupra unei legi la nivel global, dar dacă nu obținem rezultate într-un timp rezonanbil, Europa ar trebui să conducă acestă luptă”, a declarat Marghethe Vestager pentru France Inter Radio.

Comisarul european vorbește despre implementarea unei taxe mai mari pentru companiile de tehnologie americane care fac profituri frumoase pe datele europenilor, însă plătesc taxe în SUA.

Cum vrea Franța să taxeze companiile de tehnologie

Autoritățile franceze au pus în dezbatere o asemenea taxă pe 8 aprilie. Legea a primit porecla „Gafa” (de la Google, Amazon, Facebook și Apple) și vine în contextul în care aceste companii sunt printre cele mai bogate din lume, dar plătesc taxe foarte mici.

Bruno Le Maire, ministrul de finanțe al Franței, a declarat că este inacceptabil ca acești giganți să facă „profituri considerabile” din datele utilizatorilor și că „profiturile sunt realizate în Franța dar taxele ajung în străinătate”.

Luna trecută, autoritățile franceze au propus stabilirea unei taxe de 3% pe veniturile din reclamele online, din vânzarea de date ale companiilor de tehnologie care câștigă peste 750 de milioane de euro pe an.

Bineînțeles, americanii nu sunt de acord cu acestă nouă lege și Mike Pompeo, secretar de stat al SUA, a spus că asta ar afecta atât firmele americane, cât și pe cetățenii francezi care le folosesc serviciile.